1922 m. rugpjūtis 8 d. | Apie Djemal Pašos užmušimą

Kaip jau buvo pranešta Djemal Paša užmuštas, bet pakeliui, ne į Kabulą, bet į Angorą. Spėjama, kad jį užmušė sulig rusų bolševikų Čeka įsakymu.

E. Paryžius. Kaip jau buvo pranešta Djemal Paša užmuštas, bet pakeliui, ne į Kabulą, bet į Angorą. Spėjama, kad jį užmušė sulig rusų bolševikų Čeka įsakymu, nes jis buvo įtariamas kad esą norįs sutaikinti Enver Pašą su Mustafu Kemal ir paskiau kovoti prieš rusų bolševistinę liniją.


Vienas svarbiausių Osmanų imperijos lyderių Pirmojo pasaulinio karo metais Džemalis Paša, 1919 m. kartu su Enveru Paša buvo trumpam internuoti Kaune, bet sugebėjo iš jo pabėgti (daugiau žr: https://pries100metu.kaunomuziejus.lt/irasai/1919-m-lapkricio-5-d-pabego-du-lakunu/). Pasižymėjęs žiauriu valdymu Sirijos provincijoje, Džemalis turėjo daug priešų. Nors ,,Lietuva“ rašė, kad jį nužudė bolševikai, tai nebuvo tiesa. Kaip Mustafos Kemalio Atatiurko politinis priešininkas, jis bolševikams buvo naudingas, o pačioje Turkijoje, jam grėsė mirties bausmė už karo nusikaltimus. Tbilisyje jį nužudė Armėnijos revoliucinės federacijos kovotojai, vykdami operaciją ,,Nemezidė“, kuria keršijo asmenims aktyviai dalyvavusiems armenų genocide.

Kauno miesto muziejaus Kauno istorijos skyriaus muziejininkas dr. Simonas Jazavita

Osmanų imperijos gubernatorius Sirijai ir Palestinai bei laivyno ministras Džemalis Paša (antras iš kairės) lankosi Palestinos provincijoje, 1915 – 1917 m. Žydų istorijos muziejaus Nyderlanduose fotografija.


Šaltinis:  Apie Djemal Pašos užmušimą, Lietuva, 1922 08 08, p. 1

Fotografijos prieiga internete: https://www.europeana.eu/lt/item/270/resource_document_jhm_museum_M003578