1923 m. sausio 22 d. | Mykolo Riomerio dienoraštis

Kasdien ariu tarsi jautis ir galo nematau. O, kaip norėčiau pagaliau atsikvėpti ir pasakyti: darbas baigtas. Dabar net abejoti pradėjau, ar apskritai man pavyks pabaigti paskaitas iki semestro pabaigos.

Baisu darosi, kai pagalvoju, kiek daug darbo dar liko, kol gautinai pabaigsiu rašyti paskaitas. Dabar esu padaręs tik pusę darbo, kas žino, ar prieš akis nelaukia sunkiausi – labai tikslūs – dėstomos medžiagos skyriai. Kasdien ariu tarsi jautis ir galo nematau. O, kaip norėčiau pagaliau atsikvėpti ir pasakyti: darbas baigtas. Dabar net abejoti pradėjau, ar apskritai man pavyks pabaigti paskaitas iki semestro pabaigos.

Kuo labiau gilinuosi į šį darbą, tuo su didesnėmis kliūtimis susiduriu. Pirmiausia dėl to, kad nėra tokios temos, prie kurios ankstesnėse paskaitose vienaip ar kitaip nebūčiau prisilietęs. Turiu nuolatos pasitikrinti, kad nepasikartočiau ir nenukrypčiau nuo ankstesnių savo teiginių ir pats sau neprieštaraučiau. Per mažai dirbu prie darbo visumos, neturiu tiek mokslininko patirties, kiek reikėtų turėti, kad tokį darbą sugebėčiau lengvai dirbti. Antra – kiekviena mano peržiūrėta knyga apie valstybės teisę padaro vienokią ar kitokią įtaką mano darbui. Sumaištį sukėlė ypač Diugi, puikus mokslininkas, kurio naujausias veikalas kupinas skvarbių originalių įžvalgų.

Kaip tik neseniai skaitinėjau jo knygą. Šitas autorius privertė mane suabejoti Jelineko veikalu, kuris ir yra mano darbo pagrindas. Patyręs mokslininkas gali vienu metu skaityti kelis veikalus ir jam nebus sudėtinga atsirinkti, kas yra kas. Mat toks mokslininkas jau turi tvirtus minčių griaučius, paties mokslo idėją. Sunkiau tokiam kaip aš, kuris tik pradeda mokslininko karjerą ir kai dar reikia kartu parengti vientisą mokslinį veikalą.

Nelabai įsivaizduoju, kaip teks dėstyti kitais metais. Juk neskaitysiu vien šiųmečio rankraščio, o dėstyti žodžiu neišdrįsiu. Jau labai daug ką reikėtų pakeisti šių metų paskaitose, ištaisyti, iš naujo išanalizuoti.

Po švenčių dar nepradėjau dėstyti. Greičiausiai pradėsiu nuo kito pirmadienio.

Lietuvos universitetas. XX a. pirma pusė. Kauno miesto muziejaus fondai.


Šaltinis: Mykolas Römeris, Dienoraštis: 1922 m. birželio 16-oji – 1923 m. balandžio 10-oji (sud. R. Miknys), Vilnius: Versus aureus, 2016, p. 236.